Het bedrijf

 

In de korenmolen van Joeswert wordt graan gemalen met een maalsteen. De molen draait op wind of elektriciteit. Er komt veel bij kijken om van een korrel meel te maken.

 

Om te beginnen hebben we graankorrels nodig. Die komen van het land en worden in zakken afgeleverd. Bij Joeswert moet het graan vier zolders hoog gebracht worden. Dat kan op twee manieren gebeuren:

De zakken kunnen worden geleegd in een grote bak waarmee het graan omhoog gaat met schepjes. Een andere manier is om te 'luieren', wat inhoudt dat je de zakken met graan om laat gaan met een touw tot de juiste zolder. 

 

Je kunt kiezen hoeveel graan je tegelijk wilt malen en hoe je maalt, op de wind of op stroom. Daarnaast kun je kiezen uit meel met of zonder vliesjes. Nadat het gemalen is, kun je het laten zeven of niet. Zeef je de vliesjes eruit, dan krijg je bloem, zo niet, dan heb je meel.

 

Daarna gaat het in zakken, die naar de winkel in de molen of naar de bakker of een ander bedrijf worden gebracht. In de molenwinkel wordt de zak geleegd in kleinere zakjes voor de verkoop.

 

De molenwinkel biedt een uitgebreid assortiment te koop aan. Kom vooral langs op de molen, of zie onder bestelling.